Mosselen met witte wijn

Als je aan de zomer denkt denk je automatisch zon, zee, strand. En wie zee zegt, zegt ook meteen zeevruchten… en dus mosselen. Tegenwoordig kun je het hele jaar door mosselen eten. Enkel de Zeeuwse mossel is niet geschikt voor consumptie tussen april en juli. Dat is immers de tijd dat ze zich voortplanten. In juni zit er extra veel voedsel in de Noordzee voor de mosselen zodat ze weer helemaal op krachten kunnen komen. In die maanden vinden we vooral import-mosselen uit Ierland en Denemarken.

Mosselen is zo ongeveer één van de gemakkelijkste gerechten om te maken. Het enige dat je nodig hebt is een mosselpot, een scherp mes om de groenten te snijden en een vuur. Mosselen zijn zeer snel klaar en vragen slechts een eenvoudige voorbereiding.

Ingrediënten

Mosselen, wortelen, selder, ui, prei, laurierblad, tijm, look, witte wijn, boter, peper.

HOE GA JE TE WERK?

Was de mosselen in koud water. Mosselen met een kapotte schelp kun je beter weggooien.

Snij de groenten in grove stukken van 5 cm³ en de uien in ringen.

Stoof de groenten kort aan in een kookpot met een klontje boter.

Vervolgens gooi je de gewassen mosselen in de kookpot. Voeg een laurierblad en twee takjes tijm toe. Kruid alles af naar smaak met peper.

Laat het vuur onder de kookpot hoog staan en schud de mosselen regelmatig op.

Na enkele minuten de witte wijn toe en laat de mosselen verder garen. Op deze manier kan de alcohol uit de wijn voldoende verdampen.

De mosselen zijn gaar van zodra de schelpen voldoende open staan. Mosselen hebben slechts een korte gaartijd nodig.

Let goed op dat je ze niet te lang laat staan. Mosselen worden gauw taai.

Smakelijk!

© Foto’s: Eric Fels
© Tekst: Anita Campforts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *