​Bladerdeeg

​Bladerdeeg

Bladerdeeg is een complex deeg om zelf te maken, in de handel zijn deze verkrijgbaar in ronde en/of rechthoekige vorm.

Bladerdeeg is een product dat bestaat uit dunne lapjes deeg en roomboter. Bladerdeeg is een zogenaamd "getoerd deeg". Dit wil zeggen dat het gemaakt is door telkens een laag roomboter op een laag deeg aan te brengen, en het vervolgens te vouwen en uit te walsen. Dit wordt in bakkersjargon dan ook "toeren" genoemd.

Oven voorverwarmen op 225°C

Ingrediënten:

- 1 kilogram tarwebloem
- 3 dl water
- 3 dl spuitwater
- 600 gram bakboter (kamertemperatuur)
- Snuifje zout

Breng de bloem op het werkblad en voeg een snuifje zout bij.
Meng met 1/3 van de boter en het plat water.
Kneed gedurende 10 minuten.
Rol het deeg uit en voeg het spuitwater toe.
Kneed opnieuw goed.
Rol het deeg uit en meng er de rest van de boter door.
Vorm een rol, wikkel in een met de hand bevochtigde handdoek en laat een half uur op een koele plaats rusten.
Rol het deeg uit tot 1 cm dikte, herhaal dit tweemaal.
Laat het deeg 20 minuten op een natte handdoek rusten.
Rol het deeg goed in alle richtingen uit, laat nog 20 minuten rusten alvorens te bakken.
Verdeel het deeg in porties (ongeveer 100 gram voor een taart).
Als je teveel deeg hebt kan je deze ook makkelijk invriezen in de porties van jouw keuze.

4 Verwarm de oven voor op 225°C.
Bak het deeg tot het bijna klaar is, laat dan nog een 10 minuten bakken op 150°C.

Terug naar overzicht