Zoeken:

Tomaat

De Tomaat

De tomaat is een veelzijdige groente boordevol smaak, vitamine C, carotenen, vitaminen B1, B2 en B6. Het is eveneeens een rijke bron van mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Een kleurstof in de tomaat beschermt de menselijke cellen tegen de nadelige invloeden van roken en uitlaatgassen. Het kleurstof heeft de naam lycopeen. Het is bekend als een antioxidant die bescherming biedt tegen kanker.

De tomaat is pas goed en gezond om eten als die volledig rijp is. De groene vrucht is evenals de plant giftig, het bevat namelijk de stof tomatine. Het geeft bij het eten een branderig scherp gevoel in de keel, diarree, misselijkheid, versuftheid, angstgevoelens en krampen. Eveneens zweetaanvallen, ademnood met bewusteloosheid tot gevolg of nog erger , de dood. Bij een inname van 25 mg ontstaan al de eerste symptomen. Een dosis van 400 mg is dodelijk.

Tomaten vind je al in alle vormen en maten. Ze zijn zeer populair in salades en als aperitiefhapjes. Ook in warme gerechten is de tomaat in vele landen populair. In Italië kun je een gerecht zonder tomaten haast niet inbeelden. Ze worden veelvuldig gebruikt in sauzen. Met name de pastasauzen hebben bijna allemaal de tomaat als basis. Ook pizza's krijgen een basislaagje tomatensaus mee alvorens het overige beleg erop wordt verwerkt. En natuurlijk is de tomatensoep een all time favorite.

Het verbaast ons dan ook niet dat de tomaat een van de meest geteelde groenten in ons land is. Stap maar eens eender welke su^permarkt binnen en je vindt er minstens 3 verschllende soorten tomaten. Tegenwoordig vind je ze ook terug in verschillende kleuren, maar let op voor de groene.

Pittig weetje: in Amerika bereidt men een chutney van de groene tomaat, hier mag je echter niet te veel van eten vanwege de giftigheid.

Tekst: Anita Campforts

Terug naar overzicht