​Een gezond ontbijt

​Een gezond ontbijt

Nu eindelijk alle feesten en festiviteiten een tijdje voorbij zijn wordt het tijd om weer eens aan dat lichaam te gaan werken. Een gezonde geest in een gezond lichaam begint natuurlijk bij een gezonde voeding. Mits de belangrijkste maaltijd van de dag het ontbijt is , zullen we daar dan ook mee beginnen.

Nu ik heb besloten om mijn slechte gewoonten uit het verleden helemaal overboord te gooien, voel ik me er ook stukken beter bij. Na een stevig ontbijt voel ik me energieker en grijp ik minder snel naar die (ongezonde) koeken en/of repen. Koffie sla ik nog wel met bakken achterover. Maar ja, Rome was ook niet in één dag gebouwd.

Ik begin mijn ontbijt met een groot glas fris water. Zoals je weet is het belangrijk veel te drinken om je lichaam te hydrateren. Je hebt immers een ganse nacht vocht verloren en dit dient aangevuld te worden. Een fris glas water schudt je lichaam wakker en geeft je een boost zoals een frisse inwendige douche.

Dan volgt een glas vers geperst fruitsap. Ik tracht zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te nuttigen, het liefst nog vers en met weinig tot geen conserveermiddelen of smaakversterkers. We hebben al te vaak en steeds meer te kampen met intolleranties en allergieën. Om dit te voorkomen hou je je voeding zo eerlijk mogelijk.

Voor mijn bordje gezond kies ik voor een muësli met boekweit zonder kunstmatige smaak- of kleurstoffen en conserveermiddelen. Daarvan neem ik 4 eetlepels. Ik voeg er vervolgens havermout, chia zaad, hennep zaad en lijnzaad aan toe (een eetlepel van elk). Voor een frisse toets doe ik er nog vers fruit bij zoals blauwe bessen, granaatappelpitten, kiwi, passievrucht enz... wat er maar beschikbaar is in het seizoen. Dat alles doe ik bij elkaar in een diep bord of kom en overgiet het met melk, of een plantaardig alternatief. Voeg er zo veel mogelijk lekkere dingen bij, maar vermijdt de toegevoegde suikers. Hou het zo zuiver mogelijk. Het belangrijkste is dat je geniet van je ontbijt, dus maak dit zo lekker en kleurrijk mogelijk.

Geloof me, na zo'n bordje kom ik makkelijk toe tot de middag, zonder hongergevoel en barst ik van de energie.

Smakelijk!

© Tekst en foto’s: Anita Campforts

Terug naar overzicht