Zoeken:

Papillotte met paddestoelen

Papillotte met paddestoelen

HEB JE NOG WAT RESTJES IN DE KOELKAST LIGGEN EN WEET JE NIET WAT ERMEE AAN TE VANGEN? JE KUNT ER EEN SMAKELIJKE PAPILLOTTE MEE MAKEN. VOEDZAAM, LEKKER EN VERRASSEND.

Koken in papillotte klinkt zeer chic en het schrikt mensen soms af. Maar eigenlijk is deze manier van koken super eenvoudig. Bovendien is het super gezond en  og goed voor de lijn ook.

Wat is het?
Een papillotte is een pakketje waar je diverse groenten, kruiden, vlees of vis aan toevoegt en een beetje vocht in de vorm van water en/of wijn. Het voordeel is dat je geen vetstoffen hoeft te gebruiken. De warme lucht binnen het pakketje zorgt dat alles gaart door middel van stoom. Zo blijven de pure smaken van de ingrediënten bewaard.

Een papillotte kun je makkelijk bereiden in de oven. Maar nog interessanter voor de warme zomermaanden, ook op de barbeque. Zo kun je lekker genieten van een gezonde maaltijd in gezelschap van die bourgondiers die niet zo op de lijn moeten letten.

Gebruik je creativiteit
Er zijn tal van mogelijkheden en materialen om een papillotte mee te maken. Gaande van alluminiumfolie, bakpapier, voorgevormde papillottes of de meer natuurlijke materialen zoals koolbladen.

Verder kun je haast alle groenten combineren. Let wel dat je harde groenten fijner snijdt zodat de gaartijd van het geheel met elkaar overeen komt. Je kunt natuurlijk de harde groenten ook even kort voorgaren in een wok. Voeg pas nadien de diverse paddestoelen toe. Ook in die keuze kun je het zo gek niet bedenken. (Voor meer info over eetbare paddestoelen klik hier)

Vis is één van de meest gebruikte ingrediënten voor een papillotte. Het is één van de eenvoudigste manieren om vis klaar te maken met behoud van sappigheid en structuur.

Ben je meer een vleeseter. Ook dit is mogelijk in papillotte. Voor een smakelijk krokant kortsje bak je het vlees best eerst aan.

Natuurlijk is een papillotte de ideale kookwijze voor al je vegetarische gerechten met of zonder vleesvervangers.

Als vocht kun je naar smaak kiezen voor water, bouillon, azijn, wijn, bier, cognac enz… Een pittige, kruidige of nootachtge olie kan ook heerlijk zijn en gezond.

Let op!
De kooktijd in een papillotte is veel korter. De gemiddelde gaartijd is 20 min.

© Foto’s: Eric Fels
© Tekst: Anita Campforts

Terug naar overzicht