Zoeken:

Puree met rode biet

Puree met rode biet

RODE BIET WORDT BESCHOUWD ALS EEN POWERFOOD, HET ZOU RIJK ZIJN AAN ANTIOXIDANTEN EN MINERALEN. DOOR ZIJN VELE GOEDE EIIGENSCHAPPEN WORDT HET ALGEMEEN BESCHOUWD ALS EEN KRACHTOPBOUWER NA ZIEKTE. HET BEVORDERD DE CELADEMHALING, HET HELPT BIJ HET OPBOUWEN VAN HET BLOED, IS GOED VOOR SEKSUELE ZWAKTE, TEGEN NIERSTENEN, GALBLAAS-, NIER-, LEVER- EN PROSTAATKLACHTEN. BOVENDIEN BEVORDERT HET DE DARMFUNCTIE ENZ… MEER LEZEN?

Reden genoeg om regelmatig rode biet op je menu te zetten. De meeste mensen kijken er echter een beetje tegen op om dit klaar te maken. Niet alleen door zijn uitgesproken grondsmaak, maar ook door de hevige rode kleur en het vele werk. Toch loont het de moeite en met onderstaand recept krijg je zelfs de ergste criticus aan het eten.

Wat heb je nodig…?
3 rode bieten
Aardappelen in hoeveelheid het dubbele van de rode bieten
9 eetlepels suiker
2 rode appels
4 eieren
250 ml room (of sojaroom)
zout
peper
nootmuskaat

Hoe ga je te werk?
Voor je begint doe je best een paar werkhandschoenen aan om te voorkomen dat het rode van de rode biet niet meer van je handen gaat. Een andere maar meer omslachtige truuk is de biet schillen onder water. Wees voorzichtig want rode biet is een harde knol en moeilijk te schillen.

Na het schillen snij je hem in grove stukken. Spoel vervolgens de stukken onder koud water. Doe ze dan in een pot en vul deze op met koud water zodat de bieten net onder staan. Voeg tenslotte nog 3 eetlepels suiker toe. Breng ze op een hoog vuur aan de kook en laat 20 min doorkoken. (Herhaal dit proces 3 keer. Rode bieten zijn immers hard en hebben lange tijd nodig om te garen. Spoel na elk kookproces de bieten grondig onder stromend water.)

De rode biet heeft een zoete, gronderige smaak. Door suiker aan het kookproces toe te voegen verminder je de uitgesproken zandsmaak en benadruk je de meer zoete smaak van de biet.

Terwijl de bieten koken, kan je ondertussen de aardappelen schillen. Wanneer je de rode bieten een laatste keer opzet om te koken, zet je eveneens de aardappelen op het vuur.

Wanneer de bieten een laatste maal 20 min hebben gekookt voeg je ze samen met het kookvocht toe aan de aardappelen en kook ze samen nog 2 min door.

Daarna giet je de aardappelen met de rode bieten af. Intussen heb je de appelen ook reeds fijn gesneden en tot moes gemixt. Je voegt aardappelen, rode biet en appelen samen en pureert het geheel tot je een smeuige puree krijgt. Voeg er de room (sojaroom), de eieren, peper, zout en nootmuskaat aan toe.

Doe tenslotte alles in bakjes.

Smakelijk
© Foto’s: Eric Fels
© Tekst: Anita Campforts

Terug naar overzicht