Rode kool

Rode kool

Rodekool, ook rode kool, is een van de belangrijkste sluitkoolgewassen en wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld. Het is een van de oudste koolsoorten. In Nederland vindt de teelt vanouds plaats in Noord-Holland, omdat daar minder aantasting door knolvoet optreedt.

Bereidingswijze voor de bloemkool:

Ingrediënten:

- 1 rode kool
- Zout
- 2 Appels
- 1 dikke ajuin- 2 eetlepels azijn
- 250 ml. water
- suiker naar believen

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij hem met een groot mes in 4 delen. Verwijder de dikke hoofdnerven en snij verder in kleinere stukken. Snij de ui in ringen. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij ze in stukken.
Stoof de uienringen aan in een klontje boter. Voeg er de rodekool, de azijn, suiker en 250 ml water aan toe.
Doe de appelstukken bij de rodekool. Laat op een zacht vuur 30 à 40 minuten koken onder deksel, tot de rodekool zacht is. Roer ook regelmatig om. 

Serveertips:

Heerlijk met een boeren braadworst of chipolata en gekookte aardappelen, of zet alles om naar een stoemp puree.

Voedingswaarde - Bloemkool:

Hoeveelheid per 100 g
Energie (kcal) 31
Vet 0,2 g
Verzadigd 0 g
Meervoudig onverzadigd 0 g
Enkelvoudig onverzadigd 0 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 27 mg
Kalium 243 mg
Koolhydraten 7 g
Voedingsvezels 2,1 g
Suikers 3,8 g
Eiwitten 1,4 g
Vitamine A - 1.116 IU
Calcium - 45 mg
Vitamine D - 0 IU
Vitamine B12 - 0 µg
Vitamine C - 57 mg
IJzer - 0,8 mg
Vitamine B6 - 0,2 mg
Magnesium - 16 mg
Terug naar overzicht