Zoeken:

Rolbiscuit als basis voor verschillende desserts

Rolbiscuit als basis voor verschillende desserts

VANDAAG GAAN WE NET DAT STAPJE VERDER. DEZE ROLBISCUIT IS HEERLIJK, LEUK OM TE MAKEN EN JE KUNT ER SUPERCREATIEF MEE ZIJN. HET IS ECHTER NIET EENVOUDIG MAAR DE UITDAGING DAT IS WAAR HET HIER OM GAAT ­čśë
De basis is de biscuit natuurlijk. Deze is snel klaar. Het is belangrijk om hem niet te laten uitdrogen tijdens het afkoelen.

Benodigdheden
Ingredi├źnten:
4 eieren
120 gr suiker
60 gr fijne patisseriebloem
60 gr maïszetmeel of maïezena (voor het krokante korstje)
Materiaal:
Weegschaal
2 bakplaten
Snijplank, minstens zo groot als je bakplaat
2 anti-aanbakmatten of boterpapier
Palletmes
Patisseriezeef
Elektrische klopper of keukenrobot
Kookpot
Metalen kom
Oven

Bereidingswijze
Zet de oven aan en verwarm deze voor op 220┬░C.

Begin met de patisseriebloem en het ma├»szetmeel te zeven met de patisseriezeef. Je mag dit alles samendoen in ├ę├ęn kom.

Klop vervolgens de eieren eerst volledig los zodat er geen gele vlekjes in je deeg te zien zullen zijn. Voeg dan de suiker volledig toe en klop het geheel warm op tot je de structuur ziet veranderen en het geheel omhoog komt. Doe dit op een zacht vuurtje en laat de eieren niet warmer worden dan 45┬░C, anders krijg je een gebakken roereitje ­čÖé Ik doe dit met een elektrische klopper omdat dat minder arbeidsintensief is, maar je mag het evengoed doen met de hand. Je zult na een tijdje zien dat de kleur is veranderd naar een egaal licht geel.

Neem de pot dan van het vuur en doe het geheel in een grote kom. Blijf doorkloppen met de elektrische klopper of je kunt nu ook de keukenrobot gebruiken, wat je zelf het gemakkelijkste vindt. Dit noemen we koudkloppen. Je zult zien dat de structuur opnieuw verandert, je gaat nu meer lucht in het geheel kloppen. Blijf 2 à 3 minuten doorkloppen, dat is voldoende om het geheel ver genoeg te laten afkoelen.

Voeg de gezeefde bloem/maïszetmeel in 2 à 3 keer aan het eiermengsel toe en spatel dit er voorzichtig onder. Niet te fel kloppen anders sla je het deeg opnieuw omlaag.

Het bakken
Je deeg is klaar. Wacht niet te lang, doe het onmiddelijk op een anti-aanbakmatje of een stuk bakpapier. Strijk je deeg vervolgens mooi egaal uit met een palletmes. Let op dat je deeg overal even dik is. Strijk er ook niet te lang over, anders strijk je er de lucht opnieuw uit.

Trek het anti-aanbakmatje of bakpapier dan in ├ę├ęn beweging op je bakplaat. Schuif deze dan in je oven en bak je deeg in 3 ├á 4 min gaar. We gebruiken deze hoge temperatuur van 220┬░C om een heerlijk krokant korstje te krijgen en je deeg bovendien vanbinnen nog mooi moelleux te laten.

Blijf in de buurt want de tijd is kort. Na 3 à 4 minuten haal je je baksel uit de oven en voel even met je vlakke hand of de bovenkant volledig droog is.

Zo ja, leg er een nieuw stuk bakpapier of anti-aanbakmatje op, leg de tweede bakplaat erbovenop en keer het geheel om. Haal de warme bakplaat er vervolgens af en laat afkoelen.

De afwerking
Wanneer de biscuit voldoende is afgekoeld leg je hem met de onderkant op een vochtige keukenhanddoek. We doe dit om de biscuit vochtig te houden, anders gaat hij uitdrogen en barsten bij het oprollen.

De bovenkant van de biscuit maken we vochtig met suikersiroop. Suikersiroop maken we door 50 gr suiker en 50 gr water in een pannetje aan de kook te brengen. Blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost. Borstel de suikersiroop over de hele cake. Zorg dat de cake goed doordrenkt is.

Neem vervolgens een confituur naar keuze en smeer deze royaal over gans de bovenzijde van de biscuit.

Rol de biscuit vervolgens voorzichtig maar stevig op. Rol hem in een stuk bakpapier en leg hem in de koelkast om op te stijven.

Bestrijk tot slot de rolbiscuit met botercr├Ęme en werk af met wat chocoladeschilfers en bosbessencollie.

Smakelijk!

::::: TIPS :::::

Bij het warm opkloppen gebruik ik een elektrische klopper, dit is makkelijker en minder vermoeiend.
Sommigen voegen gesmolten boter toe voor de smeuïgheid. Let op het toevoegen van boter kan je deeg naar beneden slaan, let er goed op dat uw boter niet te warm is.
Bij het koud opkloppen kun je gebruik maken van een keukenrobot. Deze klopt er meer lucht in dan je zelf met de hand zou kunnen. Je biscuit zal zo uiteindelijk nog luchtiger zijn.
Haal het baksel meteen van de warme bakplaat zodat het bakproces ook onmiddellijk stopt.
Het tweede anti-aanbakmatje of bakpapier dient om het uitdrogen van je biscuit te voorkomen.

Terug naar overzicht