Ronde rozijnenkoeken

Ronde rozijnenkoeken

Wat je zelf doet doe je meestal beter en ja hoor je zal versteld staan van het resultaat, een echte aanrader.

Recept voor ongeveer 25 ronde rozijnenkoeken.

Ingrediënten deeg:

2.5 eieren
250 gram kristalsuiker
1250 gram bloem 
Snuifje zout
375 cl melk
350 gram malse boter
105 g verse gist

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Breek het ei in de mengkom van de keukenmachine.  Doe er de suiker bij en laat het toestel rustig draaien. Voeg de bloem en het snuifje zout lepel per lepel toe aan het ei-suikermengsel. Verwarm de melk tot ze lauw is. Smelt de boter in de melk. Los ook de gist op in de lauwe melk. Giet de melk bij het beslag in de mengkom en laat 10 minuten verder kneden tot een elastisch deeg.

Het maken van de ronde rozijnenkoeken:

(Splits 5 eieren en klop de eierdooiers los met een scheutje melk. (dit om je deeg te bestrijken tijdens het maken van de rozijnenkoeken.)

Rol het deeg uit met een deegrol op een met bloem bestoven werkblad. 
Maak een rechthoek van 40 cm op 60 cm.  Snijd het overtollige deeg weg.

Haal de pudding uit de koelkast.  Smeer een laag pudding over het uitgerolde deeg.  Bestrooi met kaneelpoeder en voeg zwarte rozijnen toe naar believen.

Maak nu een rolletje van het deeg en bestrijk met de los geklopte eierdooiers. (zie (...))
Snijd van de rol nu kleine suisses uit het deeg.

Plaats de ronde rozijnenkoeken op een ovenplaat en druk ze wat aan, voorzie een bakpapier of siliconenmatje. Laat de rozijnenkoeken zo’n 20 minuten rijzen op een warme plaats.

Bestrijk de rozijnenkoeken opnieuw met eigeel en bak ze in de voorverwarmde oven van 175° gedurende 15 minuten.

Glazuur maken: 1 citroen (sap) 125 g bloemsuiker Meng het sap van een halve citroen met de bloemsuiker tot een vaste brij en bestrijk zo een mooi laagje over je gebakken koeken.

Succes en smakelijk!

Terug naar overzicht