Speculaas met amandelpoeder en cognac

Speculaas met amandelpoeder en cognac

Deze bereiding levert je ongeveer 50 koekjes op.

Wat heb je nodig…?

6 eetlepels amandelen grof gemalen
1 kilo patisserie bloem (fijn zeven)
Een halve koffielepel speculaaskruiden
Een halve koffielepel kaneelpoeder
4 eieren
350 gram donkere kandijsuiker
150 gr vloeibare suiker
1 of 2 borrels cognac (naar eigen keuze)
400 gram goede boter “recht uit de koelkast”

Hoe ga je te werk?
Begin met uw oven te verwarmen op 175°C.
Neem dan een ovenplaat en gebruik bakpapier, wij raden u aan om ook uw bakpapier in te wrijven met boter.
Plaats deze vervolgens een 2 tal minuten in de oven dan kun je met een borstel netjes de boter verdelen over het bakpapier.

Snij de boter met een mes in stukjes, vermeng ze met de bloem en kneed net zolang tot de boter helemaal zacht is.
Voeg er dan de eieren en de vaste en de vloeibare suiker aan toe.
Meng vervolgens alles tot een gladde massa.
Doe er nu de cognac, het amandelpoeder en de speculaaskruiden bij.
Kneed alles nog eens goed door.
Maak tot slot een grote bol van de deegmassa.
Verpak deze in plasticfolie en laat tenminste een volledige nacht opstijven in de koelkast.

Rol nu uw deeg goed uit op je werkbank, neem een dikte van 0,5 cm of 1,5 cm.
Snij vervolgens de koekjes op maat met een mes of een vorm naar keuze.
Leg ze op je ovenplaat een kleine centimeter uit mekaar.
Leg ter afwerking op je koekjes een halve amandel en druk deze lichtjes aan in het deeg.

Baktijden
Voor een halve centimeter dikte bak ze 20 minuten op 175°C in uw voorverwarmde oven.
Voor anderhalve centimeter dikte bak ze 35 minuten op 175°C in uw voorverwarmde oven.

© Foto’s en tekst: Eric Fels

Terug naar overzicht