Zoeken:

Zongedroogde tomaten in de oven

Zongedroogde tomaten in de oven

IN MIJN ZOEKTOCHT NAAR SMAKELIJK STREETFOOD STOOTTE IK OP HET RECEPT VAN DE AUTHENTIEKE ITALIAANSE BRUSCHETTA. ALLE INGREDIËNTEN HAD IK IN HUIS BEHALVE DE ZONGEDROOGDE TOMAATJES. “WAAROM MAAK JE HET NIET ZELF?” OPPERDE ERIC. EN ZO GEZEGD ZO GEDAAN.

Zongedroogde tomaatjes kun je op velerlei manieren maken. Volgens Jeroen Meus moet je de tomaatjes schillen en ontpitten alvorens deze in de oven te drogen. Anderen houden het dan weer eenvoudiger. Mijn keuze gaat naar de simpelste en minst verkwistende manier. Immers, indien je de velletjes en de pitjes verwijdert en je hebt geen ander gerecht waarin je deze kan verwerken, worden ze maar weggegooid, wat natuurlijk zonde is.

Ontvellen van de tomaten
Toch wil ik hier verschillende manieren aanbieden, voor ieder wat wils. Als je het op de manier van Jeroen Meus wil proberen is het zaak om eerst de tomaatjes van hun velletje te ontdoen. De beste manier is om een pot water aan de kook te brengen. Zorg dat hij goed doorkookt. Vervolgens maak je aan het kontje van de tomaat een kruisvormige insnede. Je gooit de tomaat in de pot en laat het blancheren tot de velletjes aan de insnede beginnen om te krullen. Let op! Je moet er wel bijblijven want dit duurt niet lang.

Haal de tomaat vervolgens uit het water met een schuimspaan en laat ze schrikken onder stromend koud water. Dit is nodig om het garingsproces te stoppen. Daarna kun je met het drogen in de oven beginnen.

Drogen van de tomaten
Ik heb dus, zoals reeds gezegd, gekozen voor de simpele, minst verkwistende manier.

Verwarm de oven voor op 90°C. Legde tomaten met de velkant op de met bakpapier bedekte bakplaat. Leg de tomaten goed tegen elkaar. Je kan ook het rooster gebruiken, hierdoor zullen ze sneller drogen omdat de warmte er dan langs alle kanten aankan.

Je kan de tomaten puur drogen, of je kan ze kruiden naar smaak. Indien je ze kruidt met peper en zout, laat je de kruiden intrekken voor 30 min. alvorens ze in de oven te schuiven. Wat ook altijd lekker is, is knoflook en tijm om meer smaak aan de tomaten te geven.

Dan is het de kwestie om je tomaten geregeld in de gaten te houden. De droogtijd kan variëren tussen 2u en 6u of langer… afhankelijk van het aantal tomaten dat je in de oven hebt geplaatst.

Bovendien, als je de oven laat open staan, kan het vocht wel weg, maar is de warmte minder intens. Toch zullen dan de tomaatjes sneller drogen. De boel goed in de gaten houden en regelmatig controleren is de boodschap.

Voor mijn recept van zelfgemaakte bruschetta, had ik slechts halfgedroogde tomaten nodig. Ik koos om de oven dicht te laten en regelmatig te openen om de vochtige lucht te laten ontsnappen. Na 4u waren mijn tomaatjes perfect.

Smakelijk!
© Foto’s: Eric Fels
© Tekst: Anita Campforts

Terug naar overzicht