Glazuur

Glazuur

Hoe maak je zelf gemakkelijk glazuur in alle kleuren en smaken?

Wat je nodig hebt:

- 250 gr poedersuiker
- enkele eetlepels water

Hoe ga je te werk?

Zeef de poedersuiker me een dubbele zeef in een kommetje. Doe er vervolgens een beetje water bij en klop dit goed op met een garde.

Je kan er naar eigen smaak ook een beetje vers geperste citroensap bijdoen.

In kleurtjes kun je makkelijk variëren met een beetje vloeibare kleurstof.

Hou je het liever natuurlijk, dan kun je ook gebruik maken van:
- Matacha groene theepoeder of tarwegras. Je kunt spinazie-sap wat inkoken. - Spirulinapoeder kleurt donkergroen.
- Kurkumapoeder of geelpoeder.
- Voor oranje gebruik je best (licht ingekookt) wortelsap of paprikapoeder.
- Gevriesdroogd rood fruit als frambozen en aardbeien geven een licht roze kleur. Vers fruit kan ook maar alleen als puree.
- Rode bietenpoeder of bietensap.
- Sap van een granaatappel.
- Kook het sap van rode kool in tot het water donker paars verkleurd.
- Voor blauw gebruik je de ingekookte paarse vloeistof. Voeg enkele korrels zuiveringszout toe (baking soda) en paars zal verkleuren naar blauw.
- Voor bruin kun je cacao of oploskoffie geruiken. Kaneel geeft dan weer een lichte tint.
- Voor zwart kun je houtskool fijn stampen met je vijzel.

Voeg vloeistof bij tot het glazuur net vloeibaar wordt. Let op dat je het niet te vloeibaar maakt, het moet wat stroperig zijn.

Versier je gebakjes ermee en laat het vervolgens opstijven in een koele ruimte of koelkast.

Veel plezier.

Terug naar overzicht