Rolbiscuit met gekookte chocolademousse

Rolbiscuit met gekookte chocolademousse

VOOR DE ECHTE CHOCO-HOLICS STELLEN WE VANDAAG DE VARIANT OP DE NEUTRALE ROLBISCUIT VOOR. WE VOEGEN EEN EXTRA INGREDIËNT TOE AAN HET DEEG NL CACAO. VERDER VULLEN WE DE BISCUIT MET GEKOOKTE CHOCOLADEMOUSSE. OOK DE BUITENKANT WORDT RIJKELIJK BEKLEED MET DEZE.

Benodigdheden
Ingrediënten:
4 eieren
120 gr suiker
60 gr fijne patisseriebloem
40 gr maïszetmeel of maïezena (voor het krokante korstje)
20 gr cacao
40 gr gesmolten boter (voor de smeuïgheid)
Materiaal:
Weegschaal
2 bakplaten
Snijplank, minstens zo groot als je bakplaat
2 anti-aanbakmatten of boterpapier
Palletmes
Patisseriezeef
Elektrische klopper of keukenrobot
Kookpot
Metalen kom
Oven

Bereidingswijze
Zet de oven aan en verwarm deze voor op 220°C.

Dan zet je best de boter reeds au-bain-marie om deze te laten smelten. Als deze geheel gesmolten is haal je het kommetje best uit het warme water. De boter mag immers niet te warm zijn als je hem toevoegt aan het beslag.

Begin met de patisseriebloem, de cacao en het maïszetmeel te zeven met de patisseriezeef. Je mag dit alles samendoen in één kom.

Klop vervolgens de eieren eerst volledig los zodat er geen gele vlekjes in je deeg te zien zullen zijn. Voeg dan de suiker volledig toe en klop het geheel warm op tot je de structuur ziet veranderen en het geheel omhoog komt. Doe dit op een zacht vuurtje en laat de eieren niet warmer worden dan 45°C, anders krijg je een gebakken roereitje 🙂 Ik doe dit met een elektrische klopper omdat dat minder arbeidsintensief is, maar je mag het evengoed doen met de hand. Je zult na een tijdje zien dat de kleur is veranderd naar een egaal licht geel.

Neem de pot dan van het vuur en doe het geheel in een grote kom. Blijf doorkloppen met de elektrische klopper of je kunt nu ook de keukenrobot gebruiken, wat je zelf het gemakkelijkste vindt. Dit noemen we koudkloppen. Je zult zien dat de structuur opnieuw verandert, je gaat nu meer lucht in het geheel kloppen. Blijf 2 à 3 minuten doorkloppen, dat is voldoende om het geheel ver genoeg te laten afkoelen.

Voeg de gezeefde bloem/cacao/maïszetmeel in 2 à 3 keer aan het eiermengsel toe en spatel dit er voorzichtig onder. Niet te fel kloppen anders sla je het deeg opnieuw omlaag.

Tot slot voeg je de gesmolten boter aan het beslag toe, dit zorgt voor extra smeuïgheid. Let wel op dat de boter niet te warm is, het deeg kan dan minder luchtig worden.

Het bakken
Je deeg is klaar. Wacht niet te lang, doe het onmiddelijk op een anti-aanbakmatje of een stuk bakpapier. Strijk je deeg vervolgens mooi egaal uit met een palletmes. Let op dat je deeg overal even dik is. Strijk er ook niet te lang over, anders strijk je er de lucht opnieuw uit.

Trek het anti-aanbakmatje of bakpapier dan in één beweging op je bakplaat. Schuif deze dan in je oven en bak je deeg in 3 à 4 min gaar. We gebruiken deze hoge temperatuur van 220°C om een heerlijk krokant korstje te krijgen en je deeg bovendien vanbinnen nog mooi moelleux te laten.

Blijf in de buurt want de tijd is kort. Na 3 à 4 minuten haal je je baksel uit de oven en voel even met je vlakke hand of de bovenkant volledig droog is.

Zo ja, leg er een nieuw stuk bakpapier of anti-aanbakmatje op, leg de tweede bakplaat erbovenop en keer het geheel om. Haal de warme bakplaat er vervolgens af en laat afkoelen.

De afwerking
Hiervoor hebben we de 2 dagen geleden reeds 9 gr gelatine in koud water gezet om te weken. Dan zijn we 24 u geleden begonnen aan de chocolademousse. Dit is de gemakkelijkste en minst arbeidsintensieve bereiding die ik al heb uitgeprobeerd. Bovendien, deze chocolademousse lukt altijd.

::::: GEKOOKTE CHOCOLADEMOUSSE :::::

Gekookte chocolademousse
Ingrediënten:
850 gr room
85 gr melk
110 gr suiker
225 gr chocolade
9 gr gelatine

Bereiding:
Doe de room, melk en suiker in een kookpot en verwarm deze massa tot 60°C.
Voeg deze warme massa bij de chocolade en roer het geheel goed om met een klopper tot alle chocolade gesmolten is. Voeg er dan nog de gelatine bij, die je eerst goed hebt uitgeknepen en droog gedept met een stuk keukenpapier.

Doe dan de hele massa in een blender en mix alles grondig door zodat alles zeker goed gemengd zal zijn.

Doe de massa in een kom en dek goed af met een velletje plastic-folie. Laat de chocolademousse minstens 24 u rusten in de koelkast.

Na 24u zal je merken dat de chocolademousse mooi is opgesteven. Klop de chocomousse op door er voorzichtig met een klopper in te draaien. Je kunt deze ook in een keukenrobot doen en op de traagste stand laten draaien. Als je te snel gaat draaien gaat de chocolademousse onmiddellijk schiften.

Neem de biscuit uit het bakpapier en besmeer de bovenkant met de chocolademousse. Zorg dat de chocolademousse de gehele biscuit mooi gelijkmatig bedekt.

Rol de biscuit zorgvuldig en stevig op. Wees voorzichtig dat hij niet breekt. Rol de biscuit op met behulp van het bakpapier. Je kunt hem nog extra aantrekken met behulp van een bezemsteel. Leg deze tegen de met bakpapier omrolde rolbiscuit aan. Duw de bezemsteel aan terwijl je gelijktijdig het onderste vel van het bakpapier aantrekt. Je zult zien dat je rol steviger wordt.

Verwijder vervolgens het bakpapier en bestrijk de rol met het overschot van de chocolademousse. Neem een stuk bakpapier en zet deze in een boogje over je rolbiscuit. Je trkt dit over de chocolademousse en zo zie je dat alles mooi gelijkmatig is verdeeld over de rolbiscuit.

Neem dan wat gesmolten chocolade in een puntzakje en we spritsen deze gelijkmatig over de rolbiscuit.

De rest van de chocolademousse doen we in een spuitzak. Hiermee maken we mooie dopjes op onze rolbiscuit.

Afwerken kun je nog met rood fruit en muntblaadjes.

Smakelijk!

::::: TIPS :::::
Bij het warm opkloppen gebruik ik een elektrische klopper, dit is makkelijker en minder vermoeiend.
Sommigen voegen gesmolten boter toe voor de smeuïgheid. Let op het toevoegen van boter kan je deeg naar beneden slaan, let er goed op dat uw boter niet te warm is.
Bij het koud opkloppen kun je gebruik maken van een keukenrobot. Deze klopt er meer lucht in dan je zelf met de hand zou kunnen. Je biscuit zal zo uiteindelijk nog luchtiger zijn.
Blijf niet te lang over je deeg strijken, probeer snel te werken, door te lang te wrijven gaat de lucht uit je deeg.
Let er ook op dat je je deeg niet te dik uitsmeert. Een dikke koek zal makkelijker breken bij het oprollen.
Haal het baksel meteen van de warme bakplaat zodat het bakproces ook onmiddellijk stopt.
Het tweede anti-aanbakmatje of bakpapier dient om het uitdrogen van je biscuit te voorkomen.


Terug naar overzicht