Speculaas met een frisse vulling

Speculaas met een frisse vulling

Speculaas is op zich al overheerlijk maar met een extra vulling nog iets rijkelijker.

BENODIGDHEDEN:

1 ei
180 gram donker bruine suiker
340 gram bloem
16 gram bakpoeder
120 gram boter
3 eetlepels honing
20 gram speculaaskruiden

BEREIDING:

Verwarm uw oven op 180°C
Neem dan een ovenplaat en gebruik bakpapier, wij raden u aan om ook uw bakpapier in te wrijven met boter.
Plaats deze vervolgens een 2 tal minuten in de oven dan kun je met een borstel netjes de boter verdelen over het bakpapier.Smelt de boter in een pan.
Doe er de bruine suiker en honing bij.
Laat inkoken tot een dikke siroop en weer wat afkoelen.
Meng de bloem met het bakpoeder en de speculaaskruiden, zeef deze even door om klontertjes te vermijden.
Doe er de suikersiroop en het ei bij.
Kneed tot een gladde deegbal.
Verpak hem in plasticfolie en leg hem een uurtje in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een schijf van ongeveer 1/2 cm dik.
Steek er rondjes of andere vormen uit en leg ze op een bakplaat.
Controleer de gaarheid door een satéstokje in het deeg te steken.
Als dat er droog uitkomt, is het gebak klaar.
Laat ze afkoelen op een rooster.

BAKTIJDEN:

Plaats in het midden van de oven en bak 10 à 15 minuten op 180°C.

::::: TIP :::::

Zorg dat je de speculaas niet te dicht bij mekaar gaat leggen op de bakplaat, deze gaan nog een beetje uitzetten tijdens het bakken.
Speculaas kun je ook na het bakken nog eventueel uitsteken met een vormpje naar keuze.
Als de speculaas te hard is om te versnijden kun je deze een 30-tal seconden in de oven plaatsen, je zult zien dat deze dan weer zacht wordt.

BAKTIJDEN:

Plaats in het midden van de oven en bak 6 à 10 minuten afhankelijk van uw oven kwaliteit.

VULLING MAKEN:

125 gram zachte boter
250 gram poedersuiker
6 mandarijnen ontdoen van de zeste ga niet te ver enkel de buitenste laag, niet het witte gedeelte.

Neem een stevige pannelikker voor deze handelingen.
Roer de boter rustig door tot ze zacht is
Voeg de gezeefde poedersuiker in 1 keer toe en roer rustig tot alles door mekaar zit en een stevige massa vormt.
Voor de kleur kun je hier een druppel rood en een druppel geel toevoegen om een mooie oranje kleur te krijgen van de vulling.
Voeg de zeste van de mandarijntjes toe en roer alles voor de laatste keer rustig door.
Vul vervolgens je spuitzak af en spuit meteen de gemaakte koekjes rijkelijk vol.

Terug naar overzicht