Zoeken:

Tortilla uit de oven met spek, tomaten en aardappelen

Tortilla uit de oven met spek, tomaten en aardappelen

DE TORTILLA DE PATATAS OF SPAANSE TORTILLA IS EEN VAN DE BEROEMDSTE GERECHTEN UIT DE SPAANSE KEUKEN. ZE VINDT HAAR OORSPRONG IN HET BINNENLAND VAN SPANJE.

Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Regelmatig wordt ui en knoflook toegevoegd. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten. Ook als voorgerecht, als toevoeging aan een salade, op een baguette met tomaat, of in blokjes of puntjes als tapa.

Wat heb je nodig…?
– 10 eieren
– 3 tomaten
– 250gr spekblokjes
– 4 aardappelen
– 1 sjalot
– 2 teentjes look
– een takje tijm

Hoe ga je te werk?
Snij eerst de sjalot en de look in fijne blokjes en bak ze lichtjes aan. Vervolgens snij je de tomaten in kwartjes en snij je het vruchtvlees weg. Dit kun je dan bijhouden voor een ander gerechtje.

Daarna kun je de aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden. Vervolgens kun je ze wassen en drogen en een 5-tal minuten laten koken. Nadien laten drogen op keukenpapier of een nette keukenhanddoek.

Het spek mooi aanbakken en laten uitlekken op keukenpapier.

Meng de eieren in een kom en voeg alle voorgaande toe in de mengkom (zie foto).

Giet de volledige massa in een goed geoliede pan en laat 2 minuten op hoog vuur garen. Verminder het vuur dan naar een kleine vlam en plaats er een deksel op. Na een 10-tal minuten leg je een bord op de pan om de massa te draaien, herhaal dit tot je een volledige vaste massa hebt.

Smakelijk!

© Foto’s: Eric Fels
© Tekst: Anita Campforts

Terug naar overzicht